Тече подготовката за предстоящите парламентарни избори на 11 юли. В процес

...
Тече подготовката за предстоящите парламентарни избори на 11 юли. В процес
Коментари Харесай

Гласуването с машина на вота - с времеви лимит за всеки избирател

Тече подготовката за идните парламентарни избори на 11 юли. В развой на печатане са хартиените бюлетини за вота. Това заяви на брифинг представителят на ЦИК Росица Матева.

" Ще бъдат отпечатани 7 408 500 хартиени бюлетин. Те са толкоз, колкото са и гласоподавателите в изборните описи. ЦИК е взела решение в чужбина да има - общо 421 машини в 273 секции. В страната ще има машинно гласоподаване в 9401 секционни изборни комисии, като в 700 от тях ще бъде сложена и втора машина ", сподели Матева. 

Тя заяви още, че гласоподавателите, които ще са на отмора в страната и чужбина на 11 юли, би трябвало да знаят, че след 2009 година в страната българските гласоподаватели могат да гласоподават единствено по непрекъснат или по сегашен адрес, в случай че имат деклариран подобен. Срокът за подаване на заявки за гласоподаване по сегашен адрес изтича в събота, на 26 юли.

И още, един гласоподавател може да се забави до 5 минути по време на гласуването , след което сесията за гласоподаване изтича. По аналогията с хартиената бюлетина, комисията може да даде нова карта за гласоподаване, за втори опит. Избирателят няма да има право на трети опит. 

При прекъсване на тока  машината може да работи на батерия около 3 часа. " Ще се надяваме за това време да се в профил повредата по електрическата мрежа. При нужда от промяна на ролката на машината, може да се извика механик, само че това не стопира гласуването. Трябва да не може машината да работи и едвам тогава ще се спре машинното гласоподаване. За всичко останало би трябвало да сформира констативен протокол ", сподели още представителят на ЦИК.

Матева сподели още, че процедурата по доставката на спомагателните 1637 машини за гласуването на парламентарните избори на 11 юли е приключена, като оповестеният за реализатор е " Информационно обслужване ". С разпореждане на Министерски съвет през вчерашния ден са утвърдени и спомагателните разноски по бюджета на ЦИК, с цел да се извърши заплащането. Днес с друго решение на Министерски съвет е предоставено на " Информационно обслужване " да подписа контракт с ЦИК за осъществяване на публичната поръчка. 

Матева съобщи още, че има регистрирани 21 организации като наблюдаващи и има подадени 2 заявки от социологически организации.

В деня на изборите ще има опити за бойкот, доколкото виждам по какъв начин върви предизборната акция, съобщи на брифинга представителят на ЦИК Цветозар Томов. " Ще има опити за бойкот в СИК, ще има в РИК, има такива опити и в самата ЦИК. Това е ситуацията, при която произвеждаме тези избори. Тя по никакъв начин не е лесна, само че ние сме поели отговорността да се оправим и не бихме имали никакво опрощение, в случай че не се оправим ", сподели още Томов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР